Vuoden 2023 MP-kouluttaja

Andrus Tischleriltä oli prätkät lapsena kielletty - Nyt ajokauden kalenteri täyttyy koulutuksista

Andrus vastaanotti tunnustuksen MP24 -moottoripyörämessujen yhteydessä pidetyssä Suomen moottoripyöräkouluttajien vuosikokouksessa.

10.2.2024

Suomen Moottoripyöräkouluttajat ry (SMOK) on valinnut vuoden moottoripyöräkouluttajaksi Andrus Tischlerin. Tunnustus myönnetään vuosittain kouluttajatyössä ansioituneelle moottoripyöräkouluttajalle.


Vantaalla asuva virolainen Andrus on aktiivinen moottoripyöräkerhojen MP69, MotOrg ja EMMK kouluttaja. Ammattikuljettajana työskentelevä Andrus on yksi SMOKin auktorisoiduista kouluttajista. Hän on suorittanut yhdistyksen kouluttajatestit hyväksytysti vuonna 2008.


Motoristin ura Andruksella alkoi vasta aikuisiällä.

“Moottoripyörät olivat minulta lapsena kielletty. 30-vuotiaana pääsin kaverin kyytiin ja se herätti innostuksen uudestaan. Menin autokouluun ajamaan korttia”, Andrus kertoo.


Koulutuksen taso yllätti Virossa.

“Opettaja jätti meidät neljä oppilasta kentälle harjoittelemaan yksinään kahdeksi tunniksi ilman mitään ohjausta. Kaksi viikkoa kortin saannista jouduin toisen tienkäyttäjän virheestä kolariin. Jos olisin saanut oikeaoppista koulutusta ja osannut väistää, olisi tilanne voitu välttää.”


Samana vuonna Andrus osallistui MP69:n kehittämään Motoristi Survival koulutukseen. Se imaisi mukaansa. Hän kävi kouluttajakurssin ja aloitti vapaaehtoisen mp-koulutuksen viemisen Viroon MP69:n kouluttajakonkareiden kanssa vuonna 2004. 


Vuodesta 2005 Andrus on vetänyt kursseja Virossa Eesti Motomatkajate Klubin (EMMK) kouluttajien kanssa. Haapsalussa pidettävien MotoSurvival -kurssien suosio on ollut taattu. Viikonloppukurssit ovat olleet loppuunmyytyjä suhdanteista huolimatta, ilman markkinointia. 


Nyt EMMK:n kouluttajaporukassa on 15 aktiivista kouluttajaa.

“Survival-kouluttajaksi kaikki eivät pääse, kouluttajilla on oltava mielenkiintoa ja sitoutumista asiaan.Uudet kouluttajat kuuntelevat ensimmäisen vuoden, toisena vuonna ovat apukouluttajia ja kolmantena vuonna pääsevät kouluttamaan.”


Useat virolaiset autokoulun opettajat ovat osallistuneet MotoSurvival -kursseille ja autokoulujen mp-opetuksen taso selvästi parantunut vuosien varrella. 


Kesällä Andruksella vapaa-ajan ongelmia ei ole.

“Koulutuksissa vuorotellen kaikissa kolmessa kerhossa menee 12-14 viikonloppua ajokaudessa.”


Kouluttajakollegoiden mukaan Andrus on aina iloinen persoona, joka näkyy ja kuuluu kauas. Avulias ja muut huomioon ottava persoona pitää huolen koulutettavista. Teoria ja perusasiat ovat kunnossa ennen vaativampiin harjoitteisiin siirtymistä.

Andrus huomaa nopeasti joukosta koulutettavat, jotka tarvitsevat eniten tukea.

Erityisen vihkiytynyt Andrus on rata-ajokoulutuksiin. Hän tulee esimerkillisesti paikalle ajamalla, sivulaukut täynnä ruokaa ja juomaa, joita hän majapaikkaan päästyään tarjoaa ensimmäisenä muille.


Suomen Moottoripyöräkouluttajat valitsi Vuoden moottoripyöräkouluttajan nyt 23. kerran. Kuluvana vuonna 30 vuotta täyttävän yhdistyksen tarkoituksena on kehittää ja ylläpitää MP-kouluttajien ammattitaitoa. 


SMOKin jäsenet ovat tyypillisesti autokoulun opettajia tai muuten aktiivisesti moottoripyöräkoulutuksen kanssa työskenteleviä. Jäsenvaatimuksena on suoritettu moottoripyöräkouluttajakurssi.


SMOK mittaa kouluttajien ammattitaitoa moniosaisilla kouluttajatesteillä. Testit läpäisseet ovat oikeutettuja käyttämään auktorisoidun kouluttajan tunnusta, violettia moottoripyörälogolla varustettua SMOK-merkkiä. Yhdistyksen reilusta sadasta jäsenestä 50 on auktorisoituja kouluttajia.

Vuoden moottoripyöräkouluttajat vuodesta 2001

2023 Andrus Tischler, Vantaa

2022 Jyrki Annala, Kangasala

2021 Teemu Lindgren, Helsinki

2020 Laura Liimatta, Kemi

2019 Tony Lind, Nokia

2018 Arto Raappana, Lahti

2017 Kai Niukkanen, Helsinki

2016 Esa Elo, Pori

2015 Jussi Korhonen, Oulu

2014 Janne Tervola, Helsinki

2013 Pertti Jaakkola, Pori

2012 Juha Vaskunlahti, Punkalaidun

2011 Antti Kortesuo, Juupajoki

2010 Jarmo Jokilampi, Kangasala

2009 Jari Jokilampi, Kangasala

2008 Kari Hanski, Tampere

2007 Seppo Tuumi, Pori

2006 Jari Tuores, Vaasa

2005 Timo Anttila, Porvoo

2004 Jyri "Jysky" Tengman, Riihimäki

2003 Joni Kuusisto, Vantaa

2002 Petri Tuovinen, Tampere

2001 Jyrki Hannonen, Järvenpää