Suomen Moottoripyöräkouluttajat ry

Tervetuloa Suomen Moottoripyöräkouluttajat ry:n sivuille. SMOK kehittää moottoripyöräkouluttajien ammattitaitoa ja edistää moottoripyöräkoulutusta.

SMOKin järjestämät tapahtumat ovat lähinnä jäsenistölle tarkoitettuja, mutta koulutustilaisuuksia järjestetään tarvittaessa muillekin tahoille.

Jäsenyyden edellytys on suoritettu moottoripyöräkouluttajakurssi. Lue lisää

Vuoden 2022 toiminta käynnistyy Joutsassa vuosikokouksella ja ruosteenpoistolla 23.4. Katso koko toimintakalenteri

Vuoden moottoripyöräkouluttaja valittiin 21. kerran

Yhistys nimitti vuosikokouksessa 23.4. vuoden moottoripyöräkouluttajaksi Teemu Lindgrenin Helsingistä. Lue lisää tästä.

SMOK kouluttajakurssi 20.–22.5.2022

SMOKin moottoripyöräkouluttajakurssi järjestetään Lahdessa, Päijät-Hämeen ajoharjoitteluradalla pe-su 20–22.5.2022.

Kurssin aloitus pidetään Teams-tapaamisena ti 26.4. klo 18-21

Kurssin käytännön osuus alkaa perjantaina 20.5. klo 10 ajoharjoitteluradalla

Kurssi päätty sunnuntaina 22.5. klo 16

Ilmoittaudu kouluttajakurssille

Paikka: Päijät-Hämeen ajoharjoittelurata, Karistonkatu 99, 15160 Lahti

Majoitus on Messilässä kuuden hengen mökissä, joihin majoitetaan neljä kurssilaista mökkiä kohti.
Hirsimökeissä on tupa, takka, tv, täyskoneistettu keittiö, kaksi makuuhuonetta, parvi, sauna, pesuhuone ja wc. Liinavaatteet, pyyhkeet ja loppusiivous sisältyvät hintaan.

Majoituksen osoite: Messiläntie 308, 15980 Messilä

Kurssin hinta majoituksella ja täysihoidolla on 750 euroa.
Hinta majoituksella ilman ruokailuja ja kahvituksia 640 euroa.

Ilmoittaudu kurssille tämän linkin kautta.

Kenelle SMOK kouluttajakurssi on tarkoitettu?

SMOKin moottoripyöräkouluttajakurssi on tarkoitettu kaikille moottoripyöräkouluttajaksi aikoville motoristeille. Se sopii myös ammatissa toimiville moottoripyöräkouluttajille ja tutkinnon vastaanottajille, jotka haluavat kehittää ammattitaitoaan ja kouluttajavalmiuksiaan.

Moottoriradalla ja maantiellä harjoitellaan tasapainon hallintaa, jarruttamista, ohjaamista, kaarreajoa, hätä- ja erikoistilanteita, ajamista vaativissa olosuhteissa sekä käytännön opetustyötä. Opetusharjoitusten oppilaina kurssilla toimivat rivimotoristit.

Teoriaosuudessa käsitellään ennakkotehtävien lisäksi moottoripyöräilyn turvallisuuskehitystä, ajamisen perusteita, moottoripyörän ajomekaniikkaa ja kouluttajavaatimuksia.

Kurssin pääsyvaatimuksena on voimassa oleva A-luokan ajo-oikeus, kokemusta moottoripyöräilystä, A-ajokorttitehtävään tarvittavat pyöränkäsittelytaidot ja halu kehittää itseään.

Kurssi on suositeltava etenkin niille, jotka aikovat pätevöityä kouluttajina ja osallistua SMOK ohjaaja ja auktorisoidun kouluttajan moottoripyöräkouluttajatesteihin. SMOKin testivaatimukset löydät tästä.

Kurssin kouluttajina toimivat SMOKin auktorisoidut kouluttajat.


Lisätietoja puheenjohtajalta

SMOK ohjaajille oma merkki

SMOK ohjaajat saivat merkin, jota he ovat oikeutettuja kantamaan ja käyttämään toiminnassaan. Merkki on mustavalkoinen logo, jossa O-kirjaimen sisällä on kypärätunnus.

SMOK ohjaaja -nimitystä saa käyttää, kun on läpäissyt teoriakokeen, opetusnäytön ja A-kortin käsittelykokeen SMOKin testaajien valvonnassa.

SMOK-ohjaajatutkintoon käydyt testit voi hyödyntää osana auktorisointitutkintoa.

Uuden logon luonnin ohella auktorisoidun kouluttajan logoa päivitettiin hiukan. Siitä poistettiin M-kirjaimen yläpuolella oleva kaari. Näin teksti erottuu paremmin.

Molempia merkkejä on tilattu tarroina 5, 10 ja 15-senttimetrin levyisinä. Kangasmerkit on tilattu 10 senttimetrin levyisinä. Ohjaajat saavat merkit postissa, kun ne tulevat sihteerillemme.

Lue kouluttajatestikriteerit tästä linkistä.

Päivityksiä kouluttajatesteihin

SMOKin hallitus kutsui 2.11. koolle Riihimäelle mp-opetuksen ammattilaisia ja sidosryhmiä. Kysyimme kouluttajilta, miten suomalaista mp-koulutusta pitäisi kehittää.

Yksi kehityskohde oli SMOKissa itsessään: moni kokee auktorisointitestit vaikeiksi ja tämä saattaa vähentää osallistumista yhdistyksen toimintaan.

Hallitus päätti kokoustettuaan ottaa "puolitutkinnon" mukaan. SMOK ohjaaja -nimitystä saa käyttää, kun on läpäissyt teoriakokeen, opetusnäytön ja A-kortin käsittelykokeen SMOKin testaajien valvonnassa.

Ohjaajatutkintoon käydyt testit voi hyödyntää osana auktorisointitutkintoa. Auktorisointitutkinnon vaatimuksiin lisättiin toinen opetusnäyttö. Se on opetusnäyttö, joka tehdään liittyen nopeisiin ajoharjoitteisiin.