Vuoden 2020 MP-kouluttaja

Laura Liimatta vuoden moottoripyöräkouluttajaksi

Vuoden moottoripyöräkouluttaja Laura Liimatta muistuttaa, että motoristeilla on vastuu myös muista tielläliikkujista.

Suomen Moottoripyöräkouluttajat ry (SMOK) on valinnut vuoden moottoripyöräkouluttajaksi Laura Liimatan. Tunnustus myönnetään vuosittain kouluttajatyössä ansioituneelle moottoripyöräkouluttajalle.

Kouluttajakollegat kuvailevat Liimattaa toiminnassaan analyyttiseksi. Hän keskittyy koulutukseen ja koulutettaviin yksityiskohtia myöten.

Kemissä asuva Liimatta on siviiliammatiltaan eläinlääkäri. Polte kaksipyöräisiin syttyi 14-vuotiaana.

“Se alkoi suuresta rakkaudesta, poikaystäväni opetti minut ajamaan mopolla ja se oli sen jälkeen menoa. Äiti hoiti minulle Yamaha DT 50 R -enduromopon. Pari kertaa äiti uhkasi mopon myymisellä, se olisi ollut kotiarestiakin pahempi rangaistus.”

Kevytmoottoripyörävaihe jäi kokonaan väliin, eikä oman ajotaidon kehittäminen ollut vielä to do -listan kärjessä.

“Ajoin A-kortin B-kortin kanssa vasta 22-vuotiaana, kun ilmoittauduin seminologikurssille. Kesätöissä tarvittiin autoa.”

Ajotaidon kehittäminen alkoi kiinnostaa autokoulussa.

“Ihastuin autokoulun opettajaani ja halusin tehdä häneen vaikutuksen ajotaidoillani. Osallistuin Young Rider Of the Year -kilpailuun, sijoituin viidenneksi.”

Kilpailun järjestäjien kautta moottoripyöräkerho MP69 ja motoristien kattojärjestö Suomen Motoristit ry tulivat tutuksi.

"Kun vuonna 2012 osallistuin Motoristi Survival -kurssille, kouluttajat ehdottivat kouluttajakurssille osallistumista. Kävin sekä MP69:n että SMOKin kouluttajakurssit.”

Oulusta kotoisin oleva Liimatta oli mukana MP69:n, BMW-kerhon ja Oulu MC:n koulutustoiminnassa.

SMOKin auktorisointitestit Liimatta läpäisi vuonna 2018. Hän on kolmas nainen Suomessa, joka on läpäissyt yhdistyksen kouluttajatestit.

Oman ajotaidon kehittämiseen Liimatta on panostanut paljon.

“Pituuteni on ollut minulle etu. 162-senttisenä en voi luottaa siihen, että saisin pyörän kaatumisen hitaassa vauhdissa pelastettua jalalla. On ollut pakko opetella tasapaino ja hallintalaitteiden käyttö. Millään pyörällä ajaminen ei ole jäänyt pituudesta kiinni.”

Kouluttamisessa Liimatan mielenkiintoa pitää yllä sen haasteellisuus. Omaa ajotaitoa voi parantaa, jos vain motivaatiota riittää.

“Toisen ihmisen kehittäminen samaan tasoon saakka on vaikeaa. Jokaisella ihmisellä on oma muuri ja vireystila, joka kouluttajan on kohdattava. Kouluttajan on löydettävä siitä muurista rako. Olen synnynnäisesti empaattinen ja pystyn eläytymään koulutettavan tilanteeseen.”

Vuoden kouluttajalla on myös toive.

“Elämä on rajallinen aarrearkku, joten huolehdi itsestäsi ja muista.”

Suurin osa moottoripyöräilijöiden onnettomuuksista on tieltä suistumisia, näitä taitoja voidaan kartuttaa jatkokoulutuksen avulla.

“Nykyaikaan kuuluu itsekeskeisyys, on vihaa eikä siedetä toisten erilaisuutta. Moottoripyöräilyssä on ääniä ja päästöjä, joita ei kaikkialla hyväksytä. Suurin osa päättäjistä ei ole motoristeja. Siksi suosittelen levittämään ympärillemme enemmän hyvää, siitä meillä kaikilla motoristeilla on pieni vastuu.”

Mitä tapahtui autokouluopettaja-ihastuksellesi?

"Hän on miehenpuolikkaani ja treenaan tällä hetkellä häntä SMOKin auktorisointitesteihin."


Vuoden moottoripyöräkouluttajat vuodesta 2001

2020 Laura Liimatta, Kemi

2019 Tony Lind, Nokia

2018 Arto Raappana, Lahti

2017 Kai Niukkanen, Helsinki

2016 Esa Elo, Pori

2015 Jussi Korhonen, Oulu

2014 Janne Tervola, Helsinki

2013 Pertti Jaakkola, Pori

2012 Juha Vaskunlahti, Punkalaidun

2011 Antti Kortesuo, Juupajoki

2010 Jarmo Jokilampi, Kangasala

2009 Jari Jokilampi, Kangasala

2008 Kari Hanski, Tampere

2007 Seppo Tuumi, Pori

2006 Jari Tuores, Vaasa

2005 Timo Anttila, Porvoo

2004 Jyri "Jysky" Tengman, Riihimäki

2003 Joni Kuusisto, Vantaa

2002 Petri Tuovinen, Tampere

2001 Jyrki Hannonen, Järvenpää